От института по български език към Българската академия на науката обявиха на свой брифинг, че латиницата става официална писменост в България. Репортер на Лигавалник научи, че извънредната мярка е отг
Латиницата става официална писменост в България

Латиницата става официална писменост в България

От института по български език към Българската академия на науката обявиха на свой брифинг, че латиницата става официална писменост в България. Репортер на Лигавалник научи, че извънредната мярка е отговор на масовата употреба на латиница не само в интернет, но и в официални документи.

Тъй като правилата за правопис така или иначе не се спазват, специалистите по българистика решили да ги променят изцяло, като обявят латиницата за официална писменост. По този начин всички досега неправилни писания ще отговарят на нормата.

Това означава, че всички документи, кореспонденцията, вестници и книгите ще се списват на латиница. Правилна става замяната на буквата „ч” с „4” и на „я” с „q”. От следващата учебна година в училище ще се преподава правопис на латиница. В момента езиковедите са заети с изготвянето на нов правописен речник, а до една година всички издадени книги ще се сменят и ще бъдат преиздадени на латиница. Представители на Академията на науката са уверени, че промените ще бъдат приветствани и приети с готовност от българите, които и без това отдавна не използват славянската писменост.

Латиницата става официална писменост в България

Латиницата става официална писменост в България

Вашата реакция?

Коментирай