За необичайно за това време на годината явление сигнализираха читатели на Лигавалник – в някои части на страната дърветата цъфнаха повторно. Според народните поверия това означава, че ни чака люта зима, но експертите са на друго мнение. Наш репор
Синоптици: Дърветата цъфнаха, чака ни пролет, а не зима

Синоптици: Дърветата цъфнаха, чака ни пролет, а не зима

За необичайно за това време на годината явление сигнализираха читатели на Лигавалник – в някои части на страната дърветата цъфнаха повторно. Според народните поверия това означава, че ни чака люта зима, но експертите са на друго мнение. Наш репортер се свърза с водещи български синоптици и ги помоли за коментар на случващото се.

Специалистите от Националния институт по метеорология и хидрология са категорични, че цъфтежа на дърветата показва настъпваща пролет. Според тях ни чака не люта зима, а именно красива пролет.

Водещ метеоролог обясни, че, както е видно за всички нас, климатът на планетата претърпява сериозни промени. От известно време експертите предупреждават за изменения и нетипични климатични прояви, каквито не сме наблюдавали до момента. Именно това се случва и в момента. Вследствие на умерено топлото време и обилната влага дърветата цъфтят отново, което е сигурен знак, че трябва да очакваме пролет.

Противно на всякакви народни поверия за сурова зима, метеоролозите вярват, че през идните месеци температурите ще се задържат между 20 и 25 градуса. Разбира се, възможно е понижение, но според прогнозите то ще бъде краткотрайно. Дори и да завали сняг, което не е нетипично за пролетния сезон, той няма да се задържи дълго.

Синоптици: Дърветата цъфнаха, чака ни пролет, а не зима

Синоптици: Дърветата цъфнаха, чака ни пролет, а не зима

Вашата реакция?

Коментирай