Работи извънредно, понякога не спи с дни..
Бърт Монро - човекът счупил световен рекорд с мотор на почти 70 години

През 1967 година, Бърт Мънро от Нова Зеландия се качва на мотора си и се подготвя да счупи рекорд. Кара Indian, който насилва до лимита си, надявайки се, че прекараните 20 години в модификациите му, ще се отблагодарят. За него разбираме от приятелите ни в Efbet365.

Той отдава живота и спестяванията си на този мотоциклет. И ако се провали, ще стане много тежко. 

Няколко момента по-късно забравя за страховете си, успявайки да постигне скоростта от 184 мили в час, на практика летейки над лъскавата повърхност на пистата в Юта. Връщайки се към стартовата линия научава новината – счупил е световния рекорд. Бил е по-бърз от всеки друг на планетата преди него, който се е качвал на мотоциклет. 

Превръща се легенда, а моторът му става най-бързият Indian в света. Знаете ли кое е най-интересното? По време на чупенето на рекорда той е на 68 години, много близо до 69-я си рожден ден. Моторът му, макар и много модифициран и подобрен, е Indian Scout на 47 години. С комбинирана възраст от над 100 години, Мънро и моторът му са необичаен екип. Посетете Уинбет и докажете на себе си, че можете.

Дори да оставим възрастта на страна, животът му от рано предполага, че той няма да чупи рекорди с мотор.

Роден е през 1899 година в семейство от средната класа. Работи като фермер и придобива интерес към състезателни коне. Никога не го преследва. Семейството му го отказва от всичко друго, което не е свързано със земеделие. Появява се желание у него да влезе в армията. По същото време се влюбва и в мотоциклетите. 

Никога не е мобилизиран, дори през Първата световна. Остава във фермата до началото на 30-те години. Когато идва Голямата депресия става механик на мотоциклети. Тогава любовта му към тях се разгаря напълно.

Започва с поправката им, а много скоро и да се състезава из цялата страна. Става един от най-добрите в Нова Зеландия, след това и в Австралия. 

Още тогава решава, че някой ден ще счупи световният рекорд, но осъзнава, че има нужда от много добър мотор. Купува своя Indian Scout, който тогава е от първите на марката. Много прост мотор. За справка, максималната му скорост е 55 мили. В следващите 20 години отдава живота си на подобренията по него.

Въпреки че няма много свободно време и пари, тъй като му се налага да започне работа и като касиер, той не се отказва. 

Работи извънредно, понякога не спи с дни

Използва инструментите в сервиза. За да пести от части, той ги излизва сам от старото желязо, което е събрал от ремонтите през деня. През това време търси и най-подходящите локации за неговата мечта. И така намира пистата Bonneville Salt Flats в Юта, САЩ.

Между 1962 и 1967 посещава мястото десет пъти. Поставя няколко рекорда и след това сам ги чупи. През 1967 поставя финалния рекорд – 183 мили в час. По-късно, макар и неофициално, успява да стигне 190 мили в час. Докажи на себе си, че и ти можеш – с Winbet.

10 години след това почива по естествени причини, но и след това продължава да чупи рекорди. През 2014, 36 години след смъртта му, неговият син открива изчислителна грешка в един от рекордите. Заема се и успява да се пребори за поправката до реалния резултат от 184 мили в час. 

От Indian пускат специална версия на Scout – Munro Special, за да почетат него и мотора му. 

До ден днешен рекордът му остава неподобрен.

Вашата реакция?

Коментирай