В статията ще намерите и какво общо имат спорта и филмите на ужасите
Защо гледаме спорт наистина - изненадващо е

Почти всички хора обичаме да гледаме някакъв спорт. Това е факт. Това, което много малко хора знаят обаче, са причините да го правим. Можем да научим много за човешката природа, ако ги осъзнаем.

Да, ще кажете, че спортът учи на лоялност, чест, издръжливост, дисциплина. Дава ни нещо, с което да се идентифицираме – отбор или даден играч. Дава ни възможност да изградим връзка с други хора. Но има и нещо друго, още по-дълбоко.

Ние сме просто едни големи деца

Просто сме се научили да прикриваме мислите си емоциите си с умения, които сме придобили с годините. Но ние все още искаме да принадлежим някъде и да ни приемат. А и често правим детински неща, за да постигнем своето. На колкото и да си, винаги ще се съгласиш, че е по-яко да се забавляваш, отколкото да работиш например. Scatter.bg предлага страхотната възможност за забавление чрез Palmsbet регистрация.

Гледането на спорт ни дава перфектният, сигурен и безопасен начин да изпитваме. Следим любимия си отбор, преживяваме добрите и лошите моменти. Изпитваме какви ли не емоции. Но ключът към разковничето е, че те не ни влияят. Нещо като реалния живот, но на игра.

Другата разлика с реалния живот е, че в спорта нещата са много по-честни. Има правила и ясна рамка. Никой няма да промени правилата по средата на баскетболен мач. А в живота се случва често. Ако някой наруши правилата, бива наказан. Не му се разминава, както се разминава на хората в реалността. Поне в повечето случаи. И най-важното – когато всичко свърши има ясен победител и ясен губещ.

Черно и бяло, нищо по средата. Децата гледат на живота по същия начин – или е хубаво, или не е. Не е долу-горе. Така е по-просто и е по-лесно. И понеже в живота нещата са най-вече сиви и сложни, ние търсим нещо за разтуха.

Вижда се и при политиците. Тези, които раздробяват своите идеи и цели на по-кратки и прости изречения, използват прости думи, докосват хората повече. Високопарните, позиращи и гледащи надменно политици, остават неразбрани, дори и да имат добри намерения.

Какво общо имат спорта и филмите на ужасите?

По същия начин гледаме такива филми, защото ни позволяват да изпитаме високо напрежение, без реално да сме в каквато и да е опасност. При спорта влизаме в един перфектен свят, където няма последствия за нас. Там също има напрежение, драма, кулминация, развръзка. Ако любимият ни боксьор победи ,ние сме щастливи. Ако загуби сме тъжни. Но това няма последствия за нас. Ето това е.

Като прибавим това към основната човешка нужда да сме част от племето, част от общото, да принадлежим към общност, нещата стават ясни. Ние сме социални животни. Идентифицираме се с любимия си отбор, така както нашите предшественици са се идентифицирали с племето си. Стани част от големия отбор с регистрация в PalmsBet. Имаме сериозна нужда от това и я задоволяваме. А всеки футболен мач е като битка между две племена.

Истината е, че спортът просто задоволява някои изконни наши потребности.

Вашата реакция?

Коментирай